Kijk uit waar je loopt!

17 aug 2024 | Circulariteit, Duurzaamheid, Excursie

Wie door een park slentert, let op het groen om hem heen. Wie z’n auto parkeert let erop dat ‘ie de andere auto’s niet raakt. Wie langs een water kuiert, geniet van het geluid van de stroming. Toch maakt dat waar je je voeten of auto op zet, een doordacht onderdeel uit van je beleving. Landschapsarchitecten denken goed na over de keuze voor een type en kwaliteit halfverharding. Wij nemen je mee naar vijf toonaangevende Nederlandse projecten die ook bezocht kunnen worden tijdens het Future Green City Congres 2024.

1. Singelpark Leiden

Opdrachtgever: Gemeente Leiden
Project: Het Singelpark van Leiden vormt een 6 km lang park rondom de historische binnenstad en verbindt bestaande groene plekken en waterwegen met elkaar. Sinds de opening van vijf nieuwe loopbruggen in 2020 lopen jaarlijks honderdduizenden mensen de zes kilometer lange ‘cirkel van het Singelpark’. Het wandelpad dat al deze voeten draagt is Stabilizer halfverharding van ecoDynamic.

Gemeenteontwerper Frank Kalshoven: ‘Het Singelpark is een verzameling parken langs de singels rondom de oude binnenstad die met elkaar verbonden zijn. Elk park heeft zijn eigen identiteit en de paden zijn dan ook niet overal van hetzelfde materiaal. Lopende door het Singelpark loop je door de tijd en kunnen de paden van asfalt, klinkers, Stabilizer, gralux of zelfs van gras zijn. In het Plantsoen, onderdeel van het Singelpark, zijn we begonnen met de halfverharding gralux. Het gaf een mooie uitstraling maar de gele kleurstof liep erg uit, zelfs tot in de woning. Al onderzoekend hebben we losse steenslag, padvast, koersmix en Stabilizer uitgeprobeerd. Tot nu toe zijn we erg tevreden over Stabilizer en willen we de promenade (het pad aan de buitenzijde van het Singelpark) ook met Stabilizer inrichten.’

Wil je het Singelpark met de Stabilizer met eigen ogen zien en zelf ervaren, dan kan dat middels een Excursie XL op 26 september 2024.

2. Landgoed Reehorst en Stationsgebied Driebergen-Zeist

Opdrachtgever: Triodos Bank en gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist
Projecten: Het stationsgebied Driebergen-Zeist is getransformeerd van een volgens de Nederlandse Spoorwegen slecht station naar een station in de top 10 van Nederland.
Landgoed De Reehorst, waar de Triodosbank is gevestigd, is dankzij diezelfde bank getransformeerd van een wegkwijnend landschap naar een ecologische en recreatieve omgeving. Architect John Boom over Stabilizer: ‘De paden op het landgoed hebben een organische vorm en ze zijn lang. Stabilizer kun je zonder opsluiting erlangs leggen en het blijft mooi, ook in het gebruik. Stabilizer herstelt zichzelf min of meer en wanneer dat niet gebeurt, is het heel eenvoudig aan te vullen en weer netjes te maken. Naast de kleur en uitstraling en het gemak in beheer speelde de natuurlijke herkomst van de materialen een grote rol. Triodos Bank is een duurzame bank en het terrein moest volgens BREEAM Excellent normen worden ingericht. Stabilizer voldoet daaraan.’

Op 26 september kun je meer te weten komen over deze ingrijpende verbeteringen.

3. Herstel van de grachtengordel in Utrecht

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Project: In twintig jaar tijd is de grachtengordel in Utrecht hersteld. Onderdeel ervan is het weghalen van de Catharijnesingel en het terugbrengen van het water dat er oorspronkelijk was. Van vierbaansweg naar een watergang met daaromheen groen in de geest van Zocher, zoals het nabijgelegen Zocherpark. Langs het water ligt een breed en veelgebruikt wandelpad dat dankzij de lichte kleur een nog zonniger uitstraling geeft aan het geheel. OKRA Landscape Architects koos voor Stabilizer als halfverharding voor dit pad.

Tijdens het congres kun je op 24 september een boottocht maken door de grachten terwijl architecten en lokale vrijwilligers laten zien wat er is gerealiseerd.

4. Rijnvliet, eetbare wijk

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Project: In de wijk Rijnvliet is een voedselbos ingericht, samen met de buurt. ecoDynamic heeft als leverancier een belangrijke bijdrage geleverd aan de inrichting van het plein dat is bedekt met Stabilizer Hansa Mix.

Er zijn, in samenwerking met de bewoners van de Rijksstraatweg, Rijnvliet en Kindcentrum Rijnvliet diverse bijeenkomsten georganiseerd waar ideeën werden uitgewisseld en de wensen van de bewoners zijn besproken. Het uiteindelijke ontwerp is gerealiseerd door Forestry Development, Felixx Landscape Architects & Planners, en De Zwarte Hond.

Op 25 september kun je meer te weten komen over dit sociaal inclusieve project waarin werd en wordt samengewerkt met de burgers.

5. Museumpark Rotterdam

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Project: De coronapandemie was voor de gemeente Rotterdam de wake-up call: de bestaande groenstructuur is niet geschikt voor of voorbereid op de toekomst. Dat was het startpunt voor een reeks projecten rondom waterberging, spectaculaire groendaken, kortom: meer groen voor de bewoner. Daartoe hoorde ook het Museumpark, oorspronkelijk ontworpen door stadsarchitect Wittveen.

Op 26 september wordt een Fieldtrip XL gehouden waarin wordt getoond wat er in Rotterdam als adaptieve stad is en wordt ontwikkeld.

Een overzicht van alle excursies, fieldtrips en lezingen tijdens het Future Green City Congres vind je in dit schema.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over Stabilizer halfverharding contact op met Martijn Smulders of Femke Brouwer van ecoDynamic.
www.eco-dynamic.eu